یادداشت:

نمایندگان محترم یزدی مجلس، جلوی خام فروشی بزرگترین معدن خام فروش کشور در بافق را بگیرید!

داستان خیلی ساده ای است. سنگی که از کندن زمین به دست می آید به راحتی بار کامیون یا واگن های باری قطار می شود و آرام آرام از استان یزد خارج می شود و به استان های همجوار می رود تا رونق اقتصادی، توسعه و هزاران شغل مستقیم و غیرمستقیم برای آن استان ها ایجاد کند. چرا باید چنین باشد؟

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوز استان یزد ، سرزمین یادگیرهاست و البته سرزمین معادن مختلف. از سنگ آهن تا مس و روی و ده ها عنصر دیگر! معدن چادرملو و سنگ آهن بافق ، دو معدن بزرگ در استان و کشور است که هر دو آنها در ماه های اخیر تیتررسانه ها بوده اند اولی جنجال بر سر حق انتفاع و دومی بحران اعتصاب کارگری. هرچند بافق هم مشکل حق انتفاع داشت ولی برخی مسئولان و رسانه ها علاقه ای به دنبال کردن آن نداشتند.

در این مجال کوتاه تفاوت های عملکردی دو معدن را بررسی می کنیم و در آخر از مسئولان درخواستی خواهیم داشت.

اهل فن می دانند سنگ آهن بعد از انفجار و حمل و جداسازی به مرحله بعد یعنی تبدیل به کنستانتره ارسال می شود. عملیات برداشت هم اکنون هم در چادرملو و هم در بافق در حال انجام است. فرق این دو معدن این است که در چاردملو بعد از برداشت سنگ اهن به فاصله  500 متری خود در خط تولید کنستانتره می رود ولی در بافق این روند با کمی تفاوت صورت مگیرد و اکثر سنگ آهن ها سوار با قطار به اصفهان یا استان های دیگر حمل می شود.

در مرحله بعد در یک عملیات پیچیده و فنی به کنستانتره ( چیزی شبیه پودر مشکی رنگ سنگ آهن ) تبدیل می شود. بزرگترین خط تولید کنستانتره خاورمیانه با ظرفیت حدود ۱۱ میلیون تن در چادملوی اردکان است ولی در بافق فقط ۳ میلیون تن تولید می شود و اکثر محصول به صورت خام به خارج از استان صادر می شود.

این پودرها تبدیل به گلوله های سنگ آهن ( گندله ) می شود. شبیه این کارخانه در شهرستان اردکان توسط چادرملو ایجاد شده است ولی معدن بافق علاقه ای به ایجاد گندله سازی نداشته است.

 در مرحله بعد این گلوله های کوچک (گندله) تبدیل به گلوله های با خصوصیت خاص تری یعنی خلوص بالا حدود ۹۷ درصد می شود( آهن اسفنجی). بازهم چنین کارخانه توسط چادرملو در استان یزد ایجاد شده است ولی باز هم معدن سنگ آهن بافق علاقه ای به ایجاد آن نداشته است.

آهن اسفنجی تولید شده در کارخانه های فولادسازی تبدیل به نورد ( شاخه های مکعبی توپر می شود) و این نوردها در مرحله بعد تبدیل به میلگرد، آهن و… می شود. این کارخانه ها هم اکنون توسط معدن چادرملو در اردکان و ابرکوه ایجاد شده یا در حال ایجاد است اما در بافق … !

چادرملو با راه اندازی همه کارخانه های بالا بالغ بر ۷ هزار نفر شغل مستقیم ایجاد کرده است و چیزی حدود سه برابر این رقم شغل غیرمستقیم برای مردم استان نان سر سفره شان برده است ولی قائدتا معدن بافق فقط ۵ هزار نفر کارگر معدن جذب کرده است.

چندی قبل به دلیل مسئله حق انتفاع چادرملو ، برخی نمایندگان مجلس و رسانه ها، جنجال حسابی به پا کردند ولی درباره حق انتفاع معدن بافق کسی چیزی نگفت، چرا ؟

همه مسئولان از خام فروشی در معادن گلایه دارند ولی کسی اسمی از بزرگترین خام فروش سنگ آهن کشور سخنی به میان نمی آورد، چرا؟

ای کاش همچون چادرملو که کارخانه های زیادی در اردکان، ابرکوه و بهاباد با سرمایه گذاری چند ده میلیارد تومانی تاسیس کرده در بافق هم ایجاد می شد و سفره مردمان این سرزمین کویری رنگین تر می شد.

از نمایندگان محترم یزدی مجلس آقایان تابش، جوکار و زارع زاده درخواست داریم در خصوص خام فروشی معدن سنگ آهن بافق تلاش وافری از خود بروز دهند.

یزدی نیوز پیگیری مستمری در خصوص خام فروشی و تلاش نمایندگان محترم در این خصوص خواهد داشت.

۳ دیدگاه

  • ناشناس

    نکات جالبی داشت
    ممنونم

  • محمد

    چادرملو فقط برای اردکانی ها نان داشته و بس و تابش فقط به فکر اردکان است و بس شما چرا بی جهت ژشت بی طرفی می گیرید. بافق را خودی های چون معاون وزیر صنعنت که مهریزی است زمین زدند. استاندار اردکانی هم به فکر بافق نیست فقط اردکان. شما که همیشه سنگ اردکان را به سینه می زنید نکند وابسته تابش و باند او هستید؟

  • ناشناس

    ای کاش تمام شرکتها مث چادر ملو بودند