دستور استاندار برای بازسازی فوری قبرستان تاریخی “جوی هرهر” یزد

استاندار یزد از شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی این استان خواست بازسازی و مرمت قبرستان تاریخی و ثبت ملی شده “جوی هرهر” یزد را به طور ویژه و با قید فوریت در دستور کار قرار دهند.

به گزارش اداره کل روابط عمومی استانداری یزد، مهران فاطمی در جلسه بررسی ساماندهی وضعیت این قبرستان که از قدیمی‌ترین قبرستان‌های تاریخی استان یزد به شمار می رود و با ۵۲ هزار متر مربع وسعت، مشاهیر زیادی در آن دفن هستند افزود: قریب به ۱۰۰ مجتهد شیعه در قبرستان تاریخی جوی هُرهُر آرمیده اند و این قبرستان به لحاظ قدمت و جایگاه علمای آرمیده در این محل، در تراز قبرستان های وادی السلام نجف، تخت فولاد اصفهان و شیخان قم است.

وی با تاکید بر اینکه وضعیت فعلی قبرستان، زیبنده علما و مفاخر استان نیست، اظهار داشت: بازسازی و مرمت این قبرستان باید به طور ویژه در دستور کار شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار گیرد.

فاطمی با بیان اینکه ساختار کلی قبرستان نباید دستخوش تغییر شود، خاطرنشان کرد: با حفظ ساختار کلی، عملیات بازسازی و مرمت در حداقل زمان ممکن صورت گیرد.

وی یکی از وظایف دولت ها را ترویج و تبیین شعائر دینی و برجسته سازی آن ها دانست و افزود: دانشنامه علمای جوی هُرهُر باید به صورت کاملا علمی، دقیق و مدون با نظارت علما و اشراف اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تدوین شود.

گورستان تاریخی «جوی هُرهُر» در مرکز این استان با شماره ۳۳۱۳۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

این گورستان با مساحتی بیش از ۵۲ هزار مترمربع، در محله ای به نام جوی هُرهُر و در حریم ثبت جهانی شهر یزد قرار دارد و وجه تسمیه آن به خاطر وجود جوی آبی به همین نام بوده که در پایابی با ۶۰ پله به قبرستان مذکور منتهی می‌شده ‌است.

شکل و نوع ساختمان‌های این گورستان بازگوکننده معماری دوره قاجار و پهلوی است و این اثر دارای قدمتی چند صدساله است که قبل از سال ۱۳۴۰ هجری شمسی اهمیت خاصی داشته است.

در این گورستان اموات مسلمانان و یهودیان دفن است که ورودی قبرستان مسلمانان در ضلع شمالی و ورودی قبرستان یهودیان در ضلع جنوبی آن قرار دارد.

در گورستان یادشده افراد برجسته علمی، فرهنگی و اقتصادی زمان گذشته دفن هستند و در حال حاضر در قبرستان مسلمانان دفن اموات انجام نمی‌شود اما قبرستان یهودیان با مساحت تقریبی ۲۲ هزار مترمربع، همچنان کاربری خود را حفظ کرده و علاوه بر دفن اموات مراسم مذهبی نیز در آن انجام می‌شود.

گورستان یادشده در مرکز محله جوی هرهر واقع و ریشه در قرن ها دارد؛ این گورستان برخلاف نامش که جوی هرهر بود، قرن ها قبل از احداث آن وجود داشت و نام آن فقط «مزار» بود.

در گذشته، پارک وحشی بافقی و بخشی از خیابان مهدی یزد تا جایی که مدرسه شهید مطهری قرار دارد، جزو این مزار بود اما در دهه های اخیر با احداث یک خیابان فرعی این مزار به ۲ قسمت تقسیم شد و با حصار آجری از بقیه محله جدا شده است.

در این مزار سنگ قبرهایی از دوره صفویه تا عصر حاضر به صورت لوح و صندوقی وجود دارد و بقایای پنج آرامگاه خصوصی نیز باقی است اما بقیه عناصر وابسته به مزار مثل غسالخانه از بین رفته است.

تاکنون از مجموعه ۶ هزار اثر شناسایی شده استان نزدیک به ۲ هزار اثر ثبت آثار ملی شده که هر گونه دخل و تصرف در این بناها بدون مجوز میراث فرهنگی ممنوع و پیگیرد قانونی دارد.

منبع:ایرنا یزد

بخش نظردهی بسته شده است..