یزدیها صدرنشین کم تحرکی در ایران/۲۴ درصد یزدیها با دیابت می‌جنگند

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اشاره به شیوع بالای بیماری دیابت در استان یزد، گفت: در حالی دیابت ۲۴ درصد یزدیها را درگیر خود کرده که متاسفانه بیش از ۶۰ درصد یزدیها به دلیل شیوه نادرست زندگی، کم‌تحرک و به همین میزان چاق و دارای اضافه وزن هستند.

دکتر «محسن میرازیی»  به مناسبت هفته دیابت در جمع خبرنگاران با اشاره به شیوع بالای دیابت در استان یزد از سالیان گذشته تاکنون، گفت: متاسفانه شیوع این بیماری همچنان در استان یزد روند افزایشی دارد به طوری در حال حاضر استان یزد در فاکتور قند ناشتا با فراوانی ۱۸ درصد رتبه چهارم و در فاکتور هموگلوبین A۱C با فراوانی ۲۴ درصد رتبه اول کشور را دارد.

وی در مورد میزان شناسایی این بیماری در استان و این که چقدر بیماران از ابتلای خود به دیابت خبر دارند، گفت: خوشبختانه ۸۰ تا ۹۰ درصد از بیماران دیابتی استان از بیماری خود اطلاع دارند که به دلیل سطح و دسترسی بالای خدمات درمانی این حوزه در استان بوده است.

میرزایی خاطرنشان کرد: در همین راستا نیز ۷۳ درصد از بیماران دیابتی برای درمان اقدام کرده‌اند که این شاخص مطلوب نیز ناشی از دسترسی و سطح خدمات بالا در استان است و استان از این حیث رتبه ششم کشور را دارد.

وی عنوان کرد: متاسفانه استان در شاخص کنترل بیماری در افراد تحت درمان وضعیت خوبی ندارد به طوری که تنها شش درصد این بیماران تحت درمان موثر هستند و از این حیث رتبه استان یزد در کشور بیست و دوم است لذا نیازمند تاثیرگذاری بیشتر در امر مراقبتها در این بخش هستیم.

 

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد به عوامل خطر متابولیک بیماری دیابت اشاره و تصریح کرد: عمده علل شیوع بالای دیابت در استان وجود برخی رفتارهای پرخطر علاوه بر تاثیر فامیلی است که از مهمترین آنها می‌توان به نمایه توده بدنی یعنی چاقی و اضافه وزن اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: مجموع دو شاخص چاقی و اضافه وزن، ۶۴ درصد بزرگسالان یزدی را شامل می‌شود که این افراد شانس بالای ابتلا به دیابت را دارند و استان یزد را با ۲۱ درصد افراد در معرض شدید ابتلا به این بیماری در رده ۱۰ استان اول کشور قرار داده است.

وی با بیان این که استان یزد در شاخص کم تحرکی رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده است، افزود: در حال حاضر ۶۳ درصد بزرگسالان استان یزد تحرک مورد نیاز برای سلامت خودشان را ندارند.

میرزایی در مورد مصرف میوه و سبزیجات به عنوان یکی از عوامل پیشگیری از بسیاری از بیماریها، گفت: استان یزد در شاخص دو بار مصرف میوه در هفته و سه بار مصرف سبزیجات در هفته، رتبه‌های بسیار پایینی در کشور دارد.

وی خاطرنشان کرد: یزدیها در مصرف نمک به عنوان یکی از علل افزایش فشار خون در رده نهم استانهای کشور و به لحاظ چربی خون بالا، رتبه سوم استانهی کشور را دارد.

 

این مسئول از ابلاغ برنامه جامع پیشگیری و مراقبت بیماری دیابت به دستگاه‌های استان، از ارزشیابی شش ماه و یکساله دستگاه‌ها در خصوص وظایف محوله براساس این برنامه خبر داد و گفت: البته این برنامه برای اجرا تا بازه سال ۱۴۰۴ طراحی شده ولی احتمال دارد در طول اجرا تغییراتی نیز روی آن اعمال شود.

وی با اشاره به مداخلات صورت گرفته توسط دانشگاه علوم پزشکی استان برای کنترل این بیماری در یزد، گفت: در حالی نیمی از بیماران دیابتی دنیا از ابتلای خود به آن بی خبر هستند، در استان یزد بالغ بر ۸۰ درصد بیماران مطلع از این بیماری هستند و خوشبختانه با خدمات مناسبی که به همین منظور در استان تدارک دیده شده، بخش اعظمی از بیماران برای درمان اقدام می کنند ولی مسئله متفاوت در موئرد این بیماری در استان تاثیر گذاری اندک اقدامات برای کنترل قند خون توسط بیماران تحت درمان است که آنها را در صورت ادامه این روند با نارسایی‌های مختلف جسمی مواجه خواهد کرد.

وی مهمترین اقدام راهگشا در این زمینه را تغییر شیوه زندگی افراد جامعه و بیماران برای پیشگیری و کنترل این بیماری در استان دانست و این مهم را نیازمند اهتمام مسئولان سایر دستگاه‌ها و فرهنگ سازی بیشتر رسانه‌ها در این رابطه خ۰واند.

دکتر «بهروز حیدری» معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان نیز در این نشست در مورد داروهای مخصوص دیابت گفت: خوشبختانه محدودیتی در زمینه تامین داروی دیابت نداریم منتها دو سال قبل با کاهش میزان مصرف نسبت به جمعیت متقاضی این داروها در استان، با بحرانی مقطعی مواجه بودیم ولی اکنون تا دو برابر سرانه جمعیتی دریافت انسولین داریم.

وی نکته نگران کننده در مورد بیماری دیابت در استان را چنین عنوان کرد: متاسفانه با وجود اقدامات خوب صورت گرفته جهت شناسایی و درمان و تامین داروی مورد نیاز بیماران دیابتی در استان، تنها قند خون ۳۰ درصد بیماران کنترل می‌شود لذا هدف اصلی که جلوگیری از پیامدهای عدم کنترل قند خون است، برای مابقی بیماران محقق نمی‌شود.

 

دکتر «حبیب نیکوکار» معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان هم عنوان کرد: اگر حرکت جمعی برای پیشگیری از بیماری دیابت در استان وجود نداشته باشد، روند این بیماری در استان کنترل نخواهد شد.

وی بر لزوم تغییر سبک زندگی در استان به ویژه تحرک بدنی بیشتر برای پیشگیری از بروز بیماریهایی مانند دیابت تاکید کرد و گفت: متاسفانه برخی محدودیتها در استان برای تحرک بدنی وجود دارد که باید از سوی مسئولان و دستگاه‌های مرتبط در استان همزمان با افزایش رفاه مردم، به منظور افزایش تحرک سالم مورد اهتمام قرار گیرد.

نیکوکار با بیان این که باید زندگی سالم را به عنوان یک عادت در بین همگان ترویج دهیم، گفت: متاسفانه گاهاً در برخی مدارس شاهد جایگزینی زنگ ورزش به زنگ سایر دروس هستیم در حالی که تداوم این روند نسل آینده را دچار تبعات زیادی خواهد کرد.

 

دکتر «روح الله عرب» به عنوان مدیر مرکز دیابت یزد نیز در این نشست که در محل این مرکز برگزار شد، ضمن معرفی خدمات تخصصی متعدد این مرمز به بیماران دیابتی، به تشریح برنامه‌های هفته دیابت در استان پرداخت و از آن جمله به برگزاری همایش مراقبین سلامت را در قالب سه کارگاه آموزشی، برگزاری کمپین‌های مختلف از جمله کمپین «من قول می‌دهم» و نیز برگزاری همایش مراقبین سلامت مدارس برای ارائه آموزشهای لازم در مورد بیماری دیابت به دانش آموزان، اشاره کرد.

وی همچنین از برگزاری همایش دوچرخه سواری عمومی به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی در پایان هفته جاری خبر داد و گفت: برگزاری اردوی جهادی در یکی از مناطق محروم استان و نیز برگزاری یک دوره جشنواره ورزشی با عنوان «ورزش علیه دیابت» از دیگر برنامه‌های این هفته خواهد بود.

منبع:ایسنا یزد

بخش نظردهی بسته شده است..