کشتارگاه مهریز زیر تیغ انتقاد وابهام

no-thumbs

بعید است کسی در یزد باشد که گوشت تولیدی این کشتارگاه را نخورده باشد اما تعداد اندکی از استفاده کنندگان گوشت کشتارگاه سنتی مهریز از مسائل موجود پیرامون گوشت تولیدی این مرکز، آگاهی دارند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوز از طرفی مقام های مسئول دامپزشکی استان می گویند وضعیت بهداشتی این کشتارگاه مناسب نیست و اگر می توانستند این کشتارگاه را تعطیل می کردند. از طرف دیگر مالک این کشتارگاه مدعی است مسئولان محلی، شهرداری، اعضای شورای شهر، دامپزشکی و فرماندار همه از وضعیت کشتارگاه راضی هستند و وقتی مالک کنونی کشتارگاه را تحویل گرفتند با کشتارگاهی سنتی مواجه بودند که در حال حاضر آن را به صورت نیمه صنعتی درآورده اند. اما انتقادات وارده به کشتارگاه سنتی مهریز چیست؟ اگر انتقادات درست است چرا کشتارگاه تعطیل نمی شود و چرا به گفته مالک کشتارگاه ۱۰ سال برای دادن مجوز کشتارگاه صنعتی تعلل شده است؟

صحبت‌های ساکنان منطقه یکی از افرادی که در حوالی این کشتارگاه زندگی می کند، در گفتگو با بشارت نو وضعیت آن را اینگونه توصیف کرد: سگ های ولگرد همیشه در اطراف کشتارگاه دیده می شوند که در حال خوردن فضولات به جا مانده از کشتار هستند. حضور پشه ها، سکونت و تردد در اطراف آن را بسیار سخت کرده است و گاهی هم بوی بد متصاعدشده از این مرکز آزاردهنده است. اما مهدی ناصری، مالک کشتارگاه مهریز می گوید این مطالب اصلا واقعیت ندارد و چند کارخانه کاغذ در این اطراف کشتارگاه وجود دارد که بوی استشمام شده می تواند از آنها باشد. او همچنین از وجود لاشه سوز در کشتارگاه خبر می دهد و رها کردن لاشه ها و فضولات را رد می کند. مدیرکل دامپزشکی استان یزد که در راس نهاد نظارت کننده بر کشتارگاه ها قرار دارد نیز بر این گفته مالک مبنی بر بیرون نریختن لاشه ها، صحه می گذارد و می گوید: مدت زیادی است که با به کارگیری یک اختراع منحصر به فرد، تمام فاضلاب و لاشه هایی که قبلا خوراک حیوانات ولگرد می شده، به کود تبدیل می شود.

اما این گفته های علی اکبر حداد زاده به معنی تایید وضعیت کشتار گاه توسط او نیست، به طوری که او هم از وضعیت این کشتارگاه انتقاد دارد و می گوید این کشتارگاه از نظر بهداشتی مورد تایید سازمان تحت مدیریتش نیست. داخل کشتارگاه چه خبر است؟ اما یک کارشناس دامپزشکی که از وضعیت داخل کشتارگاه آگاهی دارد، مدعی است مسائل و مشکلات داخل این کشتارگاه ، وضعیتی بدتر دارد. این کارشناس، هدف اصلی احداث کشتارگاه ها در دنیا را پیشگیری از بیماری های مشترک بین انسان و دام، دفع ضایعات و جلوگیری از انتشار آلودگی های کشتار دام دانست و افزود: کشتارگاه سنتی مهریز استانداردهای یک کشتارگاه را ندارد و تنها کارکرد کشتار دام در بیرون از شهر است.

او شرایط دمایی نامناسب کشتارگاه و دفع نشدن سریع مواد زاید را از موارد رعایت نشدن بهداشت در داخل کشتارگاه دانست و مدعی شد حتی این کشتارگاه جایگاه استراحت و تعویض لباس ندارد، برخی افراد شاغل در آن بهداشت فردی را رعایت نمی کنند و حتی لباس هایشان را برای مدتی طولانی، تمیز نمی کنند. وی همچنین وضعیت بهداشتی قلاب ها، باسکول و حتی کف سالن مورد استفاده در این مرکز را بسیار بد توصیف می کند و می گوید: وسایل مورد استفاده، به خوبی شست و شو و ضدعفونی نمی شود و در بیرون از کشتارگاه هم به دلیل ریخته شدن استخوان ها، سگ های ولگرد جمع می شوند.

مدیر کشتارگاه با تایید ضمنی برخی از این انتقادات و رد برخی دیگر گفت: به هر حال در کشتارگاه سنتی نمی توان بهتر از این عمل کرد و نمی توان برای کف و سقف کاری کرد، اما کارگران لباس یک بار مصرف دارند که هر روز از آنها استفاده میکنند. اما کارشناس مسائل بهداشتی اشاره ای هم به فعالیت بیش از ظرفیت کشتارگاه می کند؛ اگرچه مالک فعالیت بیشتر از ظرفیت را رد می کند. مدیرکل دامپزشکی استان در پاسخ به این انتقاد، گفت: می دانیم حجم کشتار در کشتارگاه مهریز بیش از ظرفیت آن است. در کمیته استانی مصوب شده ظرفیت را پایین بیاوریم و مسئول کشتارگاه مسئول این مصوبه شده ولی هنوز پاسخ مشخصی به ما داده نشده است. اگرچه خودشان می گویند میزان کشتار را کاهش داده ایم. پذیرش با اجبار کشتارگاه‌های سنتی علی اکبر حداد زاده وضعیت کشتارگاه مهریز را "مناسب" توصیف نمی کند و می گوید: کلیت کشتارگاه های سنتی مورد تایید ما نیست و این کشتارگاه هم از این قاعده مستثنی نیست. به صورت اجبار کشتارگاه های سنتی را قبول کرده ایم و سعی داریم تا حد امکان با افزایش نظارت بر این کشتارگاه ها از مشکلاتشان بکاهیم. مدیرکل دامپزشکی یزد تاکید کرد که قبول دارد این شرایط در شان شهرستان مهریز و استان یزد نیست و اگر امکان بستن کشتارگاه سنتی مهریز و دیگر کشتارگاه های سنتی استان بود، حتما آنها بسته می شدند. مالک کشتارگاه مهریز در جواب به این سخنان می گوید: سه دامپزشک و دو کاردان با حضور مستمر در کشتارگاه، بر روی گوشت ها نظارت دارند و اگر گوشت ها بهداشتی نبود مهر مصرف بر روی آنها نمی زدند.

او با تاکید بر اینکه اگر گوشتی مشکل داشته باشد دور ریخته می شود، ادامه می دهد: از نظر بهداشتی اینطور که این آقایان می گویند نیست ولی به دلیل سنتی بودن کشتارگاه، ایراد می گیرند که همه چیز به سمت صنعتی شدن رفته است و کشتارگاه هم باید صنعتی باشد. حداد زاده نیز راه حل را افتتاح کشتارگاه صنعتی و نه بسته شدن کشتارگاه سنتی دانست و گفت: به دلیل اینکه این کشتارگاه از قدیم کار می کرده و شرایط و ملاحظات ویژه ای پیرامون آن وجود دارد مجبوریم آن را تحمل کنیم. اگرچه حداد زاده توضیح بیشتری نمی دهد که این شرایط و ملاحظات چه هستند اما به نظر می رسد بعد مسافت تنها کشتارگاه صنعتی یزد از شهر (فاصله ۴۵ کیلومتری از شهر یزد) عامل اصلی روی آوردن به کشتارگاه مهریز و رشد آن است. موضوعی که همچنین می تواند باعث روی آوردن قصابها به کشتارگاههای غیربهداشتی و یا بالا رفتن قیمت گوشت و کمیاب تر شدن آن در بازار در صورت تعطیلی کشتارگاه های سنتی ای مانند کشتارگاه مهریز باشد. اینجا بسیاری این سوال را مطرح می کنند که آیا رعایت بهداشت و حفظ سلامت مردم مهم تر است یا رعایت چنین ملاحظاتی؟ ناصری، مالک کشتارگاه، با بیان این نکته که تنها ظرف سه تا چهارماه دیگر همه این دردسرها به پایان میرسد، می گوید: در حال ساخت "کشتارگاه صنعتی" هستیم و به امید خدا این کشتارگاه تا اواخر سال به بهره برداری می رسد. مسئولان؛ مقصر تاخیر در ساخت کشتارگاه صنعتی مهریز مالک این کشتارگاه سنتی در پاسخ به انتقادهای زیادی که به این کشتارگاه سنتی وارد می شود، نکته قابل تاملی را نیز بیان می کند. او می گوید: مقصر وجود کشتارگاه سنتی مسئولان هستند زیرا من ۱۰ سال به دنبال گرفتن مجوز احداث کشتارگاه صنعتی بودم ولی این مجوز به من داده نمی شد. "در پاسخ به درخواستم برای احداث کشتارگاه صنعتی، مسئولان میگفتند یک کشتارگاه برای استان کافی است و به همین دلیل مجوز صادر نمی شد تا اینکه اسفند ماه گذشته پس از ۱۰ سال مجوز را به ما دادند و ماهم اردیبهشت ماه ۹۴ شروع به ساخت کشتارگاه صنعتی کردیم که در حال حاضر ۶۵ تا ۷۰ درصد از آن تکمیل شده است". البته به نظر می رسد مقاومتهایی که در مقابل دادن مجوز به کشتارگاه مهریز انجام شده، برای جلوگیری از بدون استفاده ماندن کشتارگاه صنعتی یزد بوده، که این مقاومت ها با شکست روبرو شده است. ناصری کشتارگاه صنعتی درحال ساخت را از نظر امکانات، ظرفیت، بهداشتی بودن، استفاده از سیستم روز و تصفیه خانه آب مورد استفاده در ایران "تک" می داند و می گوید که نقشه این کشتارگاه را از برزیل گرفته است. مدیرکل دامپزشکی استان یزد نیز نوید می دهد که با افتتاح کشتارگاه صنعتی مهریز تا اوایل سال آینده، کشتارگاه سنتی این شهر تعطیل خواهد شد و کشتارگاه صنعتی جدید می تواند تا ۹۵ درصد گوشت تولیدی استان را به صورت صنعتی تولید کند و دغدغه ها را به پایان برساند. او همچنین ابراز امیدواری می کند که با افتتاح کشتارگاه صنعتی، مساله کشتار بیش از ظرفیت کشتارگاه ها نیز حل بشود. اولین کشتارگاه صنعتی استان تعطیل می شود؟ همانطور که اشاره شد، کشتارگاه در حال ساخت مهریز، تنها کشتارگاه صنعتی استان نیست و کشتارگاهی دیگر نیز جاده طبس ساخته شده است که به کشتارگاه صنعتی یزد شناخته می شود. البته این کشتارگاه با ظرفیت ۱۵۰۰ راس کشتار در روز، در حال حاضر با حدود یک سوم ظرفیت خود ( بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ راس در روز ) کار می کند. به گفته رئیس شورای اسلامی شهر یزد، یکی از دلایل فعالیت کمتر از ظرفیت این کشتارگاه، فاصله ۴۵ کیلومتری و دور بودن آن از شهر یزد و دلیل دیگر نیز پایبند نبودن قصاب ها به مسائل بهداشتی است و اینکه به لزوم کشتار صنعتی و نگهداری گوشت پس از کشتار در سردخانه توجه نمی کنند. گفته می شود میلیاردها تومان خرج کشتارگاه صنعتی یزد شده است ولی اکنون به نظر می رسد با فعالیتی در حدود یک سوم ظرفیت، این سرمایه گذاری عملا بازده لازم را نداشته است و با بهره برداری از کشتارگاه صنعتی مهریز روند نزولی کشتارگاه یزد تشدید شود و حتی در آستانه تعطیلی قرار بگیرد. حال باید دید چقدر وعده افتتاح کشتارگاه صنعتی در زمانی کوتاه و فعالیت آن با کیفیت بالا، تحقق پیدا خواهد کرد و همچنین باید پرسید که چه کسی هزینه سرمایه گذاری کارشناسی نشده در کشتارگاه صنعتی یزد (که به نظر می رسد بعد از شروع به کار کشتارگاه مهریز در آستانه تعطیلی قرار بگیرد) را خواهد داد؟ توضیح: تلاش کردیم با مسئولان مربوطه بیشتری گفتگو کنیم اما متاسفانه یا حاضر به صحبت در این باره نشدند یا پس از صحبت خواستند صحبت هایشان منتشر نشود و تنها حدادزاده، مدیرکل دامپزشکی استان برای اطلاع رسانی به افکار عمومی، احترام قائل شد و با ما به گفتگو نشست.یزدانه

۱ دیدگاه

  • کبری امین سلیمان

    سلام وقت بخیر::جسارتاشماره تماس آقای بافقی یاکارخانه رومیخاستم سپاسگزارم ازلطفتون