برنامه‌های همگانی برای کاهش اضافه وزن یزدیها

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار یزدی ها( یزدی نیوز) آمار مبتلایان به بیماری دیابت در استان در شرایطی که سن ابتلا به دیابت رو به کاهش است، بسیار نگران کننده شده است؛ نگرانی‌ای که با توجه به شیوع چاقی و کم‌تحرکی در بین ۳۰ درصد دانش‌آموزان استان کاملا بجاست.
نیمی از شهروندان یزدی و ۳۰ درصد از دانش‌آموزان این استان به چاقی و اضافه وزن مبتلا هستند و این عارضه که پیامد ابتلا به دیابت به ویژه در سنین پایین است، سلامت جامعه را به شدت در معرض خطر قرار داده است.
ورزش نکردن مهم‌ترین عامل بروز چاقی و اضافه وزن و در نهایت ابتلا به بیماری دیابت در استان است و لازم است که شهروندان یزدی این هشدار را جدی بگیرند و برای ارتقای سلامتی خود، به ورزش اهمیت دهند.

تاثیر تغییر شیوه زندگی بر ابتلا به بیماری دیابت
سرپرست مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت استان با بیان این‌که تغییر سبک زندگی از جمله آپارتمان‌نشینی، زندگی ماشینی و کاهش فعالیت بدنی از جمله عوامل آسیب‌زا برای سلامتی نوجوانان هستند، می‌گوید: کم تحرکی ناشی از استفاده طولانی‌مدت از تلفن همراه، اینترنت و تلویزیون مشکلاتی از جمله اضافه وزن و چاقی را برای نوجوانان استان به وجود آورده است.
«مسعود رحمانیان» آمار بالای مبتلایان به دیابت و کاهش سن آنها در استان را زنگ‌ خطری برای نوجوانان یزدی می‌داند و می‌افزاید: چاقی و کم‌تحرکی یکی از مهم‌ترین عوامل بروز بیماری‌ها‌یی مانند دیابت و فشارخون است. به گفته وی، آمار بالای مصرف فست‌فود موجب کاهش سن ابتلا به بیماری دیابت و رواج این بیماری در میان دانش‌آموزان استان شده است.
سرپرست مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت استان با اشاره به چاقی ۳۰ درصد از دانش‌آموزان استان اظهار می‌کند: لازم است خانواده‌های یزدی درباره زیان‌های بیماری دیابت به فرزندان خود هشدار دهند.

اجرای طرح «مدارس حامی دیابت» در استان
رحمانیان از اجرای طرح «مدارس حامی دیابت» در استان خبر می‌دهد و می‌گوید: این طرح با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، اداره آموزش و پرورش، معاونت بهداشتی و پژوهشی دانشگاه علوم‌پزشکی، اداره بهداشت و تندرستی آموزش و پرورش و مرکز تحقیقات درمانی دیابت اجرا می‌شود.
وی می‌گوید: طرح مدارس حامی بیماران دیابتی با هدف ارزشمند کردن رفتارهای سلامتی در مدارس شهرستان یزد در حال اجراست چرا که دانش‌آموزان با شرکت در این طرح هم خودمراقبتی را فرامی‌گیرند و هم از خانواده‌ها مراقبت خواهند کرد.
سرپرست مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت استان می‌افزاید: طرح مدارس حامی بیماران دیابتی در واقع فرهنگسازی و بیماریابی شامل پیشگیری، آموزش، تغییر رویکرد، بیماریابی و تشخیص زودهنگام است.
وی درمان بیماری دیابت در استان را شامل ۴‌پایه اصلی به نام تغذیه و رژیم غذایی صحیح، ورزش، دارو درمانی و کنترل استرس و آرامش عنوان کرد و افزود: هر کدام از این پایه‌ها مورد بی‌توجهی قرار گیرد، درمان بیماری با مشکل مواجه می‌شود.
به گفته رحمانیان طرح مدارس حامی دیابت از سال گذشته در ۱۰۰ مدرسه استان آغاز شده؛ امسال نیز برای دانش‌آموزان ۷۰۰ مدرسه استان اجرا خواهد شد. رحمانیان با بیان این‌که امسال این طرح به‌صورت گسترده‌تری اجرا شده است، می‌گوید: در این طرح به دانش‌آموزان، کارکنان و والدین با همکاری مربیان بهداشت مدارس و کارشناسان مرکز بهداشت استان آموزش‌هایی در خصوص دیابت‌ داده می‌شود.
وی با اشاره به غربالگری‌های انجام شده در برخی مدارس استان، می‌گوید: قد و وزن دانش‌آموزان، نوع تغذیه و میزان استفاده آنان از سبزی‌ها و میوه‌ها و همچنین ابتلای والدین آنها به دیابت در این طرح بررسی شده است. سرپرست مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت استان می‌گوید: خانواده‌های یزدی باید سبک زندگی و تغذیه خود را تغییر دهند و فرزندان‌ را به ورزش و تحرک توصیه کنند.  به گفته رحمانیان، خانواده‌ها باید فضای خانه‌ را به محیطی سالم تبدیل کنند و برای تبدیل الگوهای نادرست تغذیه‌ای و رفتاری به الگوهای درست تلاش کنند.

برنامه‌های همگانی برای کاهش اضافه وزن
مسئول هیات ورزش‌های همگانی استان با اشاره به تاثیر اضافه وزن شهروندان یزدی در بروز بیماری‌های مزمن، می‌گوید: بیماری‌های دیابت و فشارخون، همچنین افزایش چاقی و کم تحرکی در میان شهروندان یزدی شایع شده است، از این رو برنامه‌های مختلفی برای گسترش ورزش همگانی برای افزایش تحرک شهروندان در دستور کار قرار گرفته است. «وحیدرضا خباززاده» با اشاره به همکاری صدا و سیمای مرکز یزد و کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی در اجرای این برنامه‌ها، عنوان این برنامه‌ها را «یک فنجان زندگی» و «صبح عالی به‌خیر» و… معرفی می‌کند.
وی ادامه می‌دهد: این برنامه‌ها برای قشر نوجوان و مطابق روحیه دانش‌آموزان طراحی و تهیه شده و از شبکه تابان پخش می‌شود.
مسئول هیات ورزش‌های همگانی استان می‌افزاید: تاکنون همایش‌های ورزشی و پیاده‌روی همگانی با هدف ارتقای فرهنگ ورزش سالم به ویژه در پارک‌‌های استان برگزار شده است. وی با اشاره به استقبال شهروندان یزدی از این برنامه‌ها، می‌گوید: سرانه ورزشی شهروندان یزدی ۶۲ سانتی‌ مترمربع است که باید تا سال ۱۴۰۴ به ۱۲۰ سانتی‌مترمربع یعنی ۲‌ برابر سرانه کنونی افزایش یابد و این نشان از نیاز مردم استان به ورزش و فضاهای ورزشی است.

همشهری

بخش نظردهی بسته شده است..