با تصویب جزییات برجام در جلسه علنی:

طرح اجرای برجام از تصویب مجلس شورای اسلامی گذشت/ ادامه اعتراضات رسایی و کوچک زاده

زنگ آغاز جلسه علنی مجلس در حالی به صدا درآمد که ظریف و تخت روانچی نیز برای بررسی جزئیات برجام در جلسه امروز حاضر بودند تا نمایندگان مجلس که روز یکشنبه کلیات برجام را تصویب کردند، وارد بررسی جزئیات آن شوند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوز  اما طرح اجرای برجام پیش از آنکه به انبوه پیشنهادهای نمایندگان برسدٰ، با ۱۶۱ رای از تصویب مجلس شورای اسلامی گذشت. هرچند فریادهای دلواپسان با رای قاطع مجلس به جایی نرسید، اما ادامه اعتراضات پس از رای گیری، نشان از تسلیم نبودن این طیف حتی در برابر قاطبه آرای نمایندگانی بود که با همین ساز و کار به مجلس راه یافته بودند.

 

نمایندگان در اولین دستور خود در جلسه صبح امروز، جزئیات برجام را با ۱۶۱ رأی موافق، ۵۹ رأی مخالف و ۱۳ رأی ممتنع تصویب کردند.

تنها پیشنهادی که مطرح شد متعلق به حسین سبحانی نیا بود که رای آورد.

در بند ۱ ماده واحده که بدین شرح اصلاح شد آمده است: براساس فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی هیچ دولتی در ایران حق تولید و به کارگیری سلاح هسته ای را ندارد و دولت موظف است سیاست خلع سلاح هسته ای جهانی را به طور فعال دنبال کند و در کلیه تلاش های بین المللی، حقوقی و دیپلماتیک برای نجات بشریت از خطر سلاح های هسته ای و اشاعه آنها از جمله از طریق ایجاد مناطق عاری از سلاح های کشتار جمعی به ویژه در ایجاد ائتلاف منطقه ای خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای به خصوص در زمینه خلع سلاح هسته ای رژیم صهیونیستی فعالانه مشارکت نماید.

 

پس از تصویب این طرح نمایندگان مجلس شعار مرگ بر اسراییل سردادند.

از مجموع ۲۴۳ نماینده حاضر در صحن علنی ، این پیشنهاد با ۲۱۶ رای موافق، ۵ رای مخالف و ۸ رای ممتنع به تصویب رسید.

 

براساس ماده واحده این طرح و درصورت تصویب نهایی آن، دولت در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی در صورتی می تواند به شکل داوطلبانه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را اجرا کند که احکام و تکالیف زیر را در فرآیند اجرا رعایت نماید: ۱- براساس فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی هیچ دولتی در ایران حق تولید و به کارگیری سلاح هسته ای را ندارد و دولت موظف است سیاست خلع سلاح هسته ای جهانی را به طور فعال دنبال کند و در کلیه تلاش های بین المللی، حقوقی و دیپلماتیک برای نجات بشریت از خطر سلاح های هسته ای و اشاعه آنها، از جمله از طریق ایجاد مناطق عاری از سلاح های کشتار جمعی به ویژه در ایجاد ائتلاف منطقه ای خاورمیانه عاری از سلاح های هسته ای به خصوص در زمینه خلع سلاح هسته ای رژیم صهیونیستی فعالانه مشارکت نماید.

 

۲- پایه برنامه جامع اقدام مشترک بر همکاری و اقدام متقابل قرار دارد و هرگونه اقدام مبتنی بر فشار و تهدید به هر بهانه ای به خاطر اجرای برجام و غیر آن با تشخیص شورای عالی امنیت ملی موجب تجدیدنظر در این همکاری می شود و لازم است در آن صورت مطابق مصوبات این شورا اقدامات متقابل در نظر گرفته شود.

 

۳- دولت موظف است هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو موثر تحریم ها یا بازگرداندن تحریم های لغو شده و یا وضع تحریم تحت هر عنوان دیگر را به دقت رصد کند و اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف نماید و توسعه سریع برنامه هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد به طوری که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنی سازی کشور به ۱۹۰ هزار سو افزایش یابد. شورای عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع می باشد.

 

۴- دولت موظف است برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران را با چشم انداز تجاری ـ صنعتی، از جمله در حوزه غنی سازی و تحقیق و توسعه منطبق با طرح درازمدت سازمان انرژی اتمی کشور دنبال کند. سازمان انرژی اتمی کشور باید طرح درازمدت ۱۵ ساله کشور در حوزه غنی سازی و تحقیق و توسعه را حداکثر ظرف مدت دو ماه پس از ابلاغ این قانون به تصویب شورای عالی امنیت ملی برساند و به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارایه نماید به نحوی که پاسخگوی نیاز کشور برای سوخت رآکتورهای قدرت و تحقیقاتی باشد.

 

۵- با طراحی رآکتور آب سنگین اراک و همچنین در صورت ضرورت تبادل ذخایر غنی شده، منوط به انعقاد قراردادهای قطعی و مطمئن جایگزین و حصول اطمینان نسبت به اجرای آنها باشد.

 

۶- نظارت های آژانس بین المللی انرژی اتمی در چارچوب مقررات بین المللی و با رعایت مصالح امنیت ملی کشور که شورای عالی امنیت ملی مشخص می کند انجام پذیرد و دولت باید مراقبت کند که در مسیر اجرای برجام و پس از آن حفاظت کامل از اصرار و اطلاعات طبقه بندی شده به ویژه در حوزه نظامی و امنیتی صورت گیرد. میزان همکاری با آژانس منوط به اقدامات احتیاطی لازم برای تضمین این امر، توسط اژانس است. همچنین هیچ گونه دسترسی نظارتی آژانس به مراکز نظامی و اشخاص حقیقی به بهانه برجام مجاز نمی باشد مگر آن که موارد به صورت جداگانه و با جزییات به تصویب شورای عالی امنیت ملی برسد.

 

۷- دولت و قوای مسلح موظفند به منظور حراست از امنیت و منافع ملی کشور و حمایت از متحدین در مقابله با تروریست، تدابیر لازم را نسبت به تقویت توانمندی های دفاعی جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه های آفندی و پدافندی از جمله هوایی، دریایی، زمینی، موشکی و ایجاد پدافند در مقابل حملات هسته ای و ساخت پیش ران ها، باتری های هسته ای، تصویربرداری نوترونی و پزشکی هسته ای با قوت و جدیت برنامه ریزی و اقدام کند.

 

۸- دولت و سایر دستگاه های حاکمیتی و عمومی موظفند در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی تدابیر لازم را در نظر بگیرند تا در اثر اجرایی شدن برجام به هیچ وجه اجازه فرصت طلبی و سوء استفاده در داخل کشور به آمریکا یا دیگر دولت های خارجی داده نشود و سرعتی برای نفوذ یا سوء استفاده سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی در اختیار استکبار جهانی قرار نگیرد.

 

۹- دولت موظف است منابع مالی آزاد شده را در چارچوب قوانین در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و رونق تولید، سرمایه گذاری های ضروری و با اولویت نیازهای بخش خصوصی و تقویت صندوق توسعه ملی صرف کند.

 

تبصره ۱- وزیر امورخارجه موظف است روند اجرای توافق نامه را هر سه ماه یک بار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گزارش دهد و همچنین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی موظف است هر ۶ ماه یک بار گزارش اجرای برجام را به صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارائه کند.

 

تبصره ۲- با اجرای این قانون (قانون الزام دولت به تعلیق اقدامات داوطلبانه در صورت ارجاع یا گزارش روند هسته ای به شورای امنیت) مصوب ۱ آذرماه ۱۳۸۴، (قانون الزام دولت به تجدیدنظر در همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی) مصوب ۶ دی ماه ۱۳۸۵، (قانون صیانت از دستاوردهای صلح آمیز هسته ای جمهوری اسلامی ایران) مصوب ۲۹ تیرماه ۱۳۸۹ و (قانون الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هسته ای ملت ایران) مصوب ۲ تیرماه ۱۳۹۴ لغو می شود.

 

اعتراضات رسایی و کوچک‌زاده پس از تصویب هم ادامه داشت

 

در حالی که علی لاریجانی در جلسه غیررسمی روز سه‌شنبه در سخنانی بر این مسأله تأکید کرد که برجام عامل شکاف نباشد و عباسعلی منصوری آرانی عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام نیز در گفت‌وگو با ایسنا هشدار داده بود که در جریان بررسی جزئیات برجام از سوی برخی نمایندگان ممکن است اخلال ایجاد شود، در جلسه امروز مجلس در جریان بررسی جزئیات برجام، نمایندگانی که به عدم بررسی پیشنهاداتشان درباره جزئیات این طرح انتقاد داشتند فضای جلسه را متشنج کردند.

 

 

پس از تصویب طرح برجام حمید رسایی با فریادهای خود نسبت به فرستادن روند قانونی رسیدگی مجلس به طرح برجام به صورت مستمر اعتراض می‌کرد.

 

پس از تصویب طرح برجام نیز کوچک‌زاده به همراه رسایی فضای جلسه مجلس را برای دقایقی متشنج کرده و باعث اجتماع تعدادی از اعضای جبهه پایداری در انتهای جلسه علنی شدند.

 

پس از تصویب طرح برجام با رای قاطع مجلس حجت‌الاسلام حمید رسایی ضمن در دست داشتن کاغذی که بر روی آن نوشته بود «این قانون شکنی قانون شکنی رسمی است، مجلس فرمایشی نیست» در صحن علنی مجلس دائم این جمله را تکرار می‌کرد و وقت انتهایی جلسه علنی مجلس را برای دقایقی دچار تنش کرد.

 

مهدی کوچک‌زاده نیز در همراهی با وی با صدای بلند فریاد می‌زد: این (تصویب برجام)، صدای رهبری نیست. مجلس شده جای صحبت لاریجانی، شمخانی و حجازی.

 

تعدادی از نمایندگان عضو جبهه پایداری از جمله زارعی، زاکانی، آقاتهرانی، کریمی قدوسی، طلا، سید علی طاهری، با اجتماع اطراف رسایی و کوچک‌زاده ضمن دلداری آنان با آنان همراهی می‌کردند و البته تعداد دیگری از نمایندگان از جمله تا‌ج‌گردون، چهاردولی، جلیلی، و جمع دیگری از نمایندگان این نمایندگان را به آرامش دعوت کرده و از آنان می‌خواستند به تنش خود پایان دهند.

 

پاسخ لاریجانی به تذکر توکلی

 

احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و در تذکری خطاب به هیأت رئیسه گفت: امروز مهمترین مسأله سیاست خارجی کشور با خواست رئیس مجلس در عرض ۲۰ دقیقه به سرانجام رسید و تصویر این وضع برای کشور مضر است.

توکلی گفت: نمی‌دانم اگر بخواهیم برای بی‌قانونی‌های شما قربانی کنیم چقدر قربانی باید بشود؟ در حالی که جزئیات برجام به شدت مهم بود و با رعایت آیین‌نامه قابل مدیریت بود روز یکشنبه متأسفانه در مجلس مانور تفرقه برگزار شد و آن شد که نباید می‌شد و امروز که قرار بود جزئیات بررسی شود شما اجازه ندادید هیچ کدام از این پیشنهادات مطرح شود و این کار به لحاظ قانونی و سیاسی مشکل دارد.

 

در پاسخ به این صحبت‌ها علی لاریجانی گفت: اگر قرار باشد قربانی کنیم از گوسفندهای شما در بهشهر می‌آوریم و قربانی می‌کنیم که احمد توکلی اظهار کرد که من گوسفندی ندارم و لاریجانی در مزاح و پاسخ به این صحبت گفت بله، بله ما می‌دانیم شما گوسفندی ندارید و در ادامه تصریح کرد که اول مجلس در جلسه قبل اصل موضوع را با بحث زیاد و زمان کافی تصویب کرد و اصل موضوع مورد قبول قرار گرفت و در ادامه نیز در مورد جزئیات قبل از جلسه علنی بحث شد و یک وفاقی بین نمایندگان حاصل شد تا در کل ما این طرح را بپذیریم و با توجه به مشکلات کشور کار سریع‌تر پیش برود و الزامی نبود.

 

وی افزود: در مجلس خیلی از مواقع دوستان از پیشنهادهای خود صرف‌نظر می‌کنند و امروز نیز کمک کردند که این موضوع سریع تر انجام شود و همانطور که در جلسه غیرعلنی مطرح شد یک سری قواره‌هایی مطرح شد که قرار بود دوستان به آن عمل کنند و بنا بود رعایت شود و همه نمایندگان نیز از آن مطلع‌اند و ما به طرحی رأی دادیم که اگر برجام بخواهد اجرایی شود باید شروطی که در آن آمده بود رعایت شود.

بخش نظردهی بسته شده است..